Bestemorsruter

Å lære å hekle bestemorsruter ble den virkelige starten på hekling for meg. Etter det, har det blitt mange tepper, i ulike varianter og fargenyanser. Jeg lærte å hekle av min mormor. Jo eldre jeg blir jo mer glad blir jeg for at jeg lærte meg å hekle. Det er fint å vite at jeg er en av hennes etterkommere som har videreført det å hekle. Om vi ikke fører videre de ulike håndverkene, hva skjer med de da?

Før i tiden ble slike tepper ble hekla for å bruke opp restegarn, og da gjerne med svart som hovedfarge. Jeg tenker at svart ble valgt av praktiske årsaker, fordi svart skulle vare lenge, det ble ikke så for skittent og da mindre vasket.

Dette teppe med masse farger og hvitt som hovedfarge var det aller første teppe som jeg hekla. Jeg husker at min mormor syns det var veldig kjekt å jeg ville lære å hekle bestemorruter, men hun syns ikke jeg skulle bruke hvit som hovedfarge.

Det er hekla i tykt bomullsgarn med heklenål nr 4. Garnet er for det meste restegarn, både for meg selv og fra mor og svigermor og litt har jeg kjøpt på litt forskjellige steder.


Regelen for fargevalget i dette tepper var klare og rene farger, og mye farger, jo mer forskjellige farger jo bedre. Men det er de klare rene fargene som dominerer, det er ikke mye av de gylne, støvete fargene.

Dette teppe består av 165 ruter. Rutene blir litt større enn når man bruker tynt garn, derfor er teppe teppe ganske stort. Det er en del større enn et vanlig fleeceteppe.

På dette teppe valgte jeg å hekle en ganske bred kant på. Å hekle kant rundt et så stort teppe tar veldig lang tid, men jeg er glad jeg gjorde det. Jeg ble veldig fornøyd med det ferdige teppe.

Et sommerlig teppe med masse farger. Siden det er heklet i bomullsgarn blir dette teppe mest brukt på sommeren. Det er fint som pynt i stuen om sommeren, og godt til ha over seg på sofaen en litt kjølig sommerkveld.